«Ζούγκλα» με τα ενεργειακά πιστοποιητικά

energeiaka pistopoiitika

Καμιά νέα αναβολή στην εφαρμογή του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) δεν δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς με διευκρινιστική εγκύκλιο που εκδόθηκε καλούνται οι αρμόδιες ΔΟΥ να μην παραλαμβάνουν νέα μισθωτήρια προς θεώρηση, αν δεν αναγράφεται σ’ αυτά ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ και αν δεν προσκομίζεται το πρωτότυπο ή γνήσιο αντίγραφο του ΠΕΑ.

Η υποχρέωση αυτή ισχύει από τις 9 Ιανουαρίου 2012. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι η υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού ισχύει πλέον και για τις περιπτώσεις νέων συμβάσεων μίσθωσης μεμονωμένων ιδιοκτησιών κτιρίων ή τμημάτων αυτών, άνω των 50 τετραγωνικών μέτρων που έχουν αποκλειστική χρήση κατοικία και επαγγελματική στέγη και αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες.

Επίσης διευκρινίζεται ότι ως ημερομηνία έναρξης της υποχρέωσης έκδοσης ΠΕΑ θεωρείται η ημερομηνία θεώρησης της σύμβασης από την οικεία ΔΟΥ και όχι η υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων. Η ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωσή της επαναφέρει το αίτημα για αναστολή του μέτρου κι επισημαίνει ότι η εγκύκλιος αξιώνει από την εφορία να μη δέχονται «την παραλαβή των εμπρόθεσμα προσκομιζόμενων μισθωτηρίων (δηλαδή αυτών που υπεγράφησαν εντός του τελευταίου μηνός, και ιδίως κατά την αρχή του Ιανουαρίου) αν δεν τους προσκομιστεί ΠΕΑ, με προφανή σκοπό να εξαναγκαστούν όλοι οι εκμισθωτές που έχουν ήδη υπογράψει τα μισθωτήρια αυτά, να εκδώσουν πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, και με αποτέλεσμα, βέβαια, οι μισθωτές των καταστημάτων, κατοικιών, γραφείων κλπ. να μην μπορούν να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος, ρευματοδότηση του ακινήτου που νοίκιασαν, κατάθεση αίτησης αδειοδότησης κ.λπ.». Η ΠΟΜΙΔΑ κάνει λόγο για παράνομη διαδικασία, καθώς η κατάθεση μισθωτηρίων εγγράφων στις ΔΟΥ ρυθμίζεται από το άρθρο 77 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994). Τα πιστοποιητικά εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, με ελάχιστη αμοιβή:

  • Για διαμέρισμα: 2 ευρώ/τ.μ. (ελάχιστη αμοιβή 150 ευρώ).
  • Για μονοκατοικία, 1,5 ευρώ /τ.μ. (ελάχιστη αμοιβή 200 ευρώ).
  • Για πολυκατοικία, 1 ευρώ/τ.μ. (ελάχιστη αμοιβή 200 ευρώ).

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι επειδή οι αμοιβές των μηχανικών διαμορφώνονται ελεύθερα, οι παραπάνω αποτελούν τις νόμιμες αμοιβές, βάσει των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές και οι κρατήσεις.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου 60.000 πιστοποιητικά, εκ των οποίων τα 35.000 αφορούν σε αγοραπωλησίες, τα 20.000 στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», τα 2.000 σε μισθώσεις ακινήτων και τα 1.000 σε νέα κτίρια.

Τα περισσότερα, περίπου 40.000, ανήκουν στη χειρότερη ενεργειακή κατηγορία (Η), ενώ τα υπόλοιπα στις κατηγορίες Γ και Ζ. Ενδεικτικό είναι ότι στην κατηγορία Β, που αποτελεί το όριο για τα νέα κτίρια, έχουν εκδοθεί μόλις 600 πιστοποιητικά.

«Ημερησία»

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο